Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani, uporabljamo piškotke (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Sprejmi in nadaljuj

Več o piškotkih uporabljenih na tej strani...

 
Umetnost pravega nasveta
  English  
 
 
DomovPodjetjeNaša tržiščaProduktiReferenceČlanki in referatiPovezaveNovice ARTEMIS
 
 

OZADJE PROJEKTA

Učinkovit in uspešen prevoz dobrin je pomemben pogoj za gospodarsko rast Evropske unije. V zadnjih letih smo lahko priča naraščanju povpraševanja po dobrinah, ki je povzročila povečano povpraševanje po prevoznih storitvah, ki se odraža predvsem kot nenadzorovana uporaba cestne infrastrukture za opravljanje prevoznih storitev. V Sloveniji se kar 85% blaga prepelje po cestah, podobno je tudi v drugih delih EU. Posledice takega razvoja se kažejo v močno obremenjenih cestah, kar ima negativne posledice tako za samo panogo (zamude zaradi zastojev), kot tudi za širšo družbo (prometne nesreče, negativni učinki prometa na okolje).

Treba je spremeniti pristop in izkoristiti priložnosti, ki se odpirajo pri integraciji različnih modalitet prevoza, kar pa ni enostavno, saj je za to ni potrebna le ustrezna infrastruktura (intermodalni centri z ustrezno opremo) pač pa tudi podporne strukture, "know-how". Velika in srednja podjetja lahko prispevajo pomembno delež k spremembam z inovativno ponudbo k organiziranju prevoznih storitev in uporabo "state-of-the-art" informacijske podpore, ki to omogoča.

Na drugi strani je pogosto tudi sama prevozna enota taka, da omejuje uporabo različnih modalitet in bi bilo smiselno uporabiti način, ki omogoča pretovor na vlak oz. uporabo plovnih poti.

Gotovo ima vsaka modaliteta glede na različne kategorije svoje prednosti in pomanjkljivosti (strošek prevoza, vrsta tovora, potovalni čas, razpoložljiva infrastruktura, ...). Vendar obstajajo "break-even" razdalje na katerih se pomanjkljivosti posamezne modalitete izenačijo s prednostmi druge modalitete prevoza (npr. cena na kilometer). Navedeno v smislu skupnih stroškov omogoča doseganje prednosti in z naraščanjem transportne razdalje rastejo.

 
 
 
NOVICE:
NAŠA TRŽIŠČA
Mobilnost
Prometno planiranje
Ekonomika prometa
Investicijska dokumentacija
Vsa naša tržišča...
PRODUKTI
VIPOS
Centralni Register Vozil
Video Nadzor
Vremenske Postaje na Slovenskih Cestah
OPCOST
OBVEŠČAMO VAS