Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani, uporabljamo piškotke (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Sprejmi in nadaljuj

Več o piškotkih uporabljenih na tej strani...

 
Umetnost pravega nasveta
  English  
 
 
DomovPodjetjeNaša tržiščaProduktiReferenceČlanki in referatiPovezaveNovice ARTEMIS
 
 

OZADJE PROJEKTA

Učinkovit in uspešen prevoz dobrin je pomemben pogoj za gospodarsko rast Evropske unije. V zadnjih letih smo lahko priča naraščanju povpraševanja po dobrinah, ki je povzročila povečano povpraševanje po prevoznih storitvah, ki se odraža predvsem kot nenadzorovana uporaba cestne infrastrukture za opravljanje prevoznih storitev. V Sloveniji se kar 85% blaga prepelje po cestah, podobno je tudi v drugih delih EU. Posledice takega razvoja se kažejo v močno obremenjenih cestah, kar ima negativne posledice tako za samo panogo (zamude zaradi zastojev), kot tudi za širšo družbo (prometne nesreče, negativni učinki prometa na okolje).

Treba je spremeniti pristop in izkoristiti priložnosti, ki se odpirajo pri integraciji različnih modalitet prevoza, kar pa ni enostavno, saj je za to ni potrebna le ustrezna infrastruktura (intermodalni centri z ustrezno opremo) pač pa tudi podporne strukture, "know-how". Velika in srednja podjetja lahko prispevajo pomembno delež k spremembam z inovativno ponudbo k organiziranju prevoznih storitev in uporabo "state-of-the-art" informacijske podpore, ki to omogoča.

Na drugi strani je pogosto tudi sama prevozna enota taka, da omejuje uporabo različnih modalitet in bi bilo smiselno uporabiti način, ki omogoča pretovor na vlak oz. uporabo plovnih poti.

Gotovo ima vsaka modaliteta glede na različne kategorije svoje prednosti in pomanjkljivosti (strošek prevoza, vrsta tovora, potovalni čas, razpoložljiva infrastruktura, ...). Vendar obstajajo "break-even" razdalje na katerih se pomanjkljivosti posamezne modalitete izenačijo s prednostmi druge modalitete prevoza (npr. cena na kilometer). Navedeno v smislu skupnih stroškov omogoča doseganje prednosti in z naraščanjem transportne razdalje rastejo.

 
 
 
NAŠA TRŽIŠČA
Mobilnost
Prometno planiranje
Ekonomika prometa
Investicijska dokumentacija
Vsa naša tržišča...
PRODUKTI
VIPOS
Centralni Register Vozil
Video Nadzor
Vremenske Postaje na Slovenskih Cestah
OPCOST
OBVEŠČAMO VAS