Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani, uporabljamo piškotke (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Sprejmi in nadaljuj

Več o piškotkih uporabljenih na tej strani...

 
Umetnost pravega nasveta
  English  
 
 
DomovPodjetjeNaša tržiščaProduktiReferenceČlanki in referatiPovezaveNovice ARTEMIS
 
 

VREMENSKE POSTAJE NA SLOVENSKIH CESTAH

ZIMSKO VZDRŽEVANJE

Slovenija sodi v skupino držav, katerih geografsko-klimatska lega pogojuje ostrejše zime z možnimi večjimi količinami snega ter drugimi vremenskimi nevšečnostmi (meglo, poledico, burjo). Hkrati je za Slovenijo značilna tudi velika heterogenost topografskih in klimatskih pogojev, saj se le-ti močno spreminjajo tudi na zelo majhnih razdaljah. Tudi prometna lega Slovenije ima velik strateški pomen, saj preko našega ozemlja že od nekdaj vodijo trgovske poti v smeri sever – jug in vzhod – zahod.

Zimsko vzdrževanje cest predstavlja le del v sklopu rednega vzdrževanja cest, vendar pa je zaradi izjemnih pogojev, ki nastajajo na cestah pozimi, najtežja in tudi najbolj zahtevna. Zimska služba obsega sklop dejavnosti in opravil, potrebnih za omogočanje prevoznosti cest in varnosti cestnega prometa v zimskih razmerah. Te nastopijo takrat, ko je zaradi zimskih pojavov (sneg, poledica, žled) normalno odvijanje prometa ogroženo. Zimska služba mora delovati tako, da se tako gospodarska kot materialna škoda, ki v takih razmerah nastaneta, zmanjšata na najmanjšo možno vrednost.

OBVESTILNI SISTEM

Cilj upravljavca, Direkcije RS za ceste, je vzpostaviti sistem racionalnega rednega vzdrževanja državnega cestnega omrežja, ki je osnovan na objektivnih kriterijih in omogoča doseganje najboljših rezultatov tako za upravljavca kot tudi uporabnike cest. Moderna informacijska in komunikacijska tehnologija omogočata neposredno spremljanje podatkov o stanju na terenu in vključitev teh podatkov v obvestilni sistem.

Na ta način je vzdrževalna služba redno obveščena o dejanskih razmerah na posameznih delih cestnega omrežja, kar zagotavlja optimalno in učinkovito razporejanje dela, ljudi in mehanizacije. Ustrezna kvaliteta storitev vzdrževalne službe pomeni tudi ustrezen nivo storitev za uporabnike državnega cestnega omrežja.

Na stanje cestišča in varnost vožnje vpliva vrsta meteoroloških dejavnikov, zato je potrebno na izbranih lokacijah vzpostaviti tak sistem vremenskih postaj, ki bo vzdrževalcem državnih cest, ustreznim službam in zainteresirani javnosti zagotavljal celovito informacijo o vremenskih pogojih in stanju cestišča na izbranih odsekih cestnega omrežja.

Podatke, ki jih posredujejo cestne vremenske postaje, lahko razdelimo v dve logični celoti. V prvo skupino združimo vremenske podatke, ki se nanašajo na stanje ozračja, v drugo pa podatke, iz katerih lahko sklepamo na stanje cestišča. Temu vodilu sledi tudi izbira ustreznih senzorjev.

Tako vreme, kot promet sta zelo spremenljiva pojava. Da bi lahko dinamično planirali ukrepe, usmerjali promet in poenostavili informiranje uporabnikov državne cestne mreže, morata biti obe informaciji ažurni.

KOMUNIKACIJE

Podatki, ki jih zbirajo na izbranih mestih postavljene cestne vremenske postaje, bi postali neuporabni, če jih ne bi bilo možno sproti posredovati zainteresiranim uporabnikom. K sreči nam moderna informacijska in komunikacijska tehnologija ter uporaba odprtih informacijskih standardov to omogočata. OMEGA consult je za naročnika Direkcijo RS za ceste v zadnjih letih namestila in vključila v obvestilni sistem 48 cestno vremenskih postaj na izbranih odsekih državnega cestnega omrežja.

 
 
 
NAŠA TRŽIŠČA
Mobilnost
Prometno planiranje
Ekonomika prometa
Investicijska dokumentacija
Vsa naša tržišča...
PRODUKTI
VIPOS
Centralni Register Vozil
Video Nadzor
Vremenske Postaje na Slovenskih Cestah
OPCOST
OBVEŠČAMO VAS