Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani, uporabljamo piškotke (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Sprejmi in nadaljuj

Več o piškotkih uporabljenih na tej strani...

 
Umetnost pravega nasveta
  English  
 
 
DomovPodjetjeNaša tržiščaProduktiReferenceČlanki in referatiPovezaveNovice ARTEMIS
 
 

PROMETNA VARNOST

Prometna varnost je eno pomembnejših raziskovalnih področij podjetja OMEGA consult, d.o.o.. Osredotočamo se na rešitve za izboljšanje prometne varnosti z vidika izboljšanja cestne infrastrukture. Izdelujemo analize prometne varnosti na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju. Analize so osnovane na podlagi kazalnikov prometne varnosti, ob uporabi statističnih metod in lastnih programskih ter GIS orodij.

DOLOČITEV NEVARNIH MEST NA CESTNEM OMREŽJU

Pripravljamo seznam nevarnih mest (mesta z visoko stopnjo prometnih nesreč - VSPN) na državnih cestah v upravljanju Direkcije RS za ceste (DRSC) in Družbe za avtoceste RS (DARS). Postopek določitve nevarnih mest poteka v dveh korakih. V prvem koraku se evidentirajo mesta z VSPN, ki imajo vsako leto v triletnem časovnem obdobju vsaj eno nezgodo s poškodbo in imajo vrednost stopnje prometnih nezgod s poškodbo večjo od kritične vrednosti za odseke podobnih cest. V drugem koraku se evidentirajo mesta z VSPN z vsaj eno prometno nezgode na leto ne glede na vrsto poškodbe in imajo vrednost stopnje prometnih nezgod s poškodbo večjo od kritične vrednosti za odseke podobnih cest.

Na podlagi statistične baze prometnih nezgod se določi zgostitve prometnih nezgod na državnem cestnem omrežju. Izdelali smo interaktivno GIS aplikacijo za iskanje zgostitev prometnih nesreč na cestnem omrežju.

Lokacije zgostitev prometnih nezgod v nadaljevanju preverimo s terenskim ogledom. Terenski ogled vključuje ogled prometne ureditve in poteka ceste na lokaciji (pododseku ali križišču) ter sestanek s predstavnikom lokalne policijske postaje.

DOLOČITEV UKREPOV ZA IZBOLJŠANJE PROMETNE VARNOSTI

Za določitev ukrepov za izboljšanje prometne varnosti na območju nevarnega odseka, je treba poznati glavne vzroke za nastanek nezgod. Analiza območja, ki je določeno kot nevarno mesto, obsega analizo tehničnih elementov, prometne varnosti, preglednosti, štetje prometa, meritve hitrosti in ostale analize, ki so potrebne za kvalitetno razumevanje nevarnega mesta na cestnem omrežju.

Na podlagi rezultatov analiz predlagamo kratkoročne in dolgoročne ukrepe, s katerimi bo izboljšana prometna varnost na območju nevarnega mesta.

MEDNARODNO SODELOVANJE

Za mednarodne organizacije (npr. IRTAD – International Traffic Safety Data and Analysis Group), katerih članica je Slovenija, pripravljamo analize prometne varnosti v Sloveniji. Za mednarodne baze podatkov izdelujemo ključne kazalnike o prometu in prometni varnosti v Sloveniji. Sodelujemo v raziskavah in pripravljamo poročila o stanju prometne varnosti v Sloveniji.

 
 
 
NAŠA TRŽIŠČA
Mobilnost
Prometno planiranje
Ekonomika prometa
Investicijska dokumentacija
Vsa naša tržišča...
PRODUKTI
VIPOS
Centralni Register Vozil
Video Nadzor
Vremenske Postaje na Slovenskih Cestah
OPCOST
OBVEŠČAMO VAS